Geschaard achter de laatste Nuenense aanwinst, een elektrische rolstoelfiets, de deelnemende Fietsmaatjes. Tweede van links: organisator Gwen van der Weijden.
Geschaard achter de laatste Nuenense aanwinst, een elektrische rolstoelfiets, de deelnemende Fietsmaatjes. Tweede van links: organisator Gwen van der Weijden.

Fietsmaatjes Nuenen ditmaal ook in Eindhoven actiefCliënten Eckartdal beleven topdag op duofiets

Verslaglegging

Was het de kletsnatte dag daarvóór nog huilen-met-de-pet-op, afgelopen zondag was het prima weer voor een duofietstocht met een groep van negen bewoners van Eckartdal. Met zeven duofietsen en twee rolstoelfietsen was een leuke, veilige route uitgezet, een rondje Eckartdal-Wasven-Eckartdal. De cliënten genoten volop - hun fietsmaatjes niet minder!

Verslag en foto’s: Frans Lammerts

Initiatiefnemer van deze dag was Gwen van der Weijden. Zij werkt als cliëntondersteuner (soort van casemanager, voor drie van de negen bewoners) in een woongroep van Eckartdal. In die functie schrijft zij ‘begeleidingslijnen’ uit en is mentor en eerste aanspreekpunt voor de familie. Naast haar werk als gediplomeerde van de mbo-opleiding Maatschappelijke Zorg, volgt Gwen een hbo-opleiding Social Work. En het was in het kader van die opleiding dat zij de opdracht kreeg om het sociaal functioneren van de doelgroep te bevorderen via een activerende buitenactiviteit, vooral om ze in contact te brengen met andere mensen.

Zorgvuldige voorbereiding
Gwen: ‘De opdracht eiste een zorgvuldige voorbereiding. De bewoners van onze groep hebben een complexe problematiek: allemaal een verstandelijke beperking, met daarbij psychische problemen (denk aan hechtingsproblematiek, borderline), in combinatie met gedragsproblemen. Deze mensen hebben natuurlijk een heel klein netwerk, komen nooit van het terrein af. Binnen de organisatie zijn er wel feestjes, workshops uiterlijke verzorging, knutselactiviteiten, eigenlijk van alles, maar heel vaak in groepsverband. En dat laatste is nu juist voor deze groep moeilijk. Ze hebben liever, zoals nu met Fietsmaatjes, één op één aandacht. Zo kwam ik op het idee voor deze activiteit.’
Gwen benaderde Fietsmaatjes Nuenen met een verzoek om medewerking aan een tocht met duofietsen. Die ging akkoord (zie onder). Gwen schreef een projectplan en ging aan de slag.

Veel te regelen
Gwen: ‘Er viel heel wat te regelen. Bijvoorbeeld, welke cliënten willen en kunnen mee? Welke risico’s zijn eraan verbonden? Voor al deze cliënten is het dus best wel nieuw om buiten het terrein te komen. Eén van mijn cliënten is bijvoorbeeld snel overprikkeld, vandaar dat haar vaste begeleidster nu meegaat. Ik heb de groep op vandaag voorbereid door een week van tevoren (niet eerder, anders wordt teveel spanning opgebouwd) een affiche te maken met de activiteit, waarna ze zich konden aanmelden. Daarna heb ik een schatting gemaakt van wie er meegingen en in een een-op-een-gesprekje uitgelegd wat er stond te gebeuren. Deze activiteit is namelijk vrij uniek voor deze groep. En vooral dat er gedragsproblemen zouden kunnen opspelen en ze allemaal een eigen begeleidingslijn hebben, maakte het heel complex.’

Bij uitzondering buiten Nuenen
Mede-peddelaars waren vandaag vooral fietsmaatjes uit Nuenen, versterkt met de voorzitter van de Helmondse (nog geheten) Stichting Duofiets, Rens Peeters. Rens fietste zelf een genereus ter beschikking gestelde rolstoelfiets van Helmond naar Nuenen - en terug!
Huib Hardeman en Martien Jansen, resp. secretaris en PR-man & fondsenwerver van Fietsmaatjes Nuenen: ‘Normaliter fietsen we nooit met grote groepen. Onze 140 vrijwilligers fietsen elk met één van de 135 gasten, dus als vast koppel, een keer in de week. Ook beperken we onze activiteiten in principe tot alleen inwoners van Nuenen. Maar vanwege dit sympathieke verzoek vanuit een maatschappelijke stichting, én omdat veel bewoners en personeelsleden van Eckartdal uit Nuenen komen, besloten we voor deze keer een uitzondering te maken.’ Dat bleek een gouden besluit.

Op tocht!
Want daar vertrok dan een vrolijke, soms uitgelaten stoet van negen voertuigen - de fietspaden op, de lanen in. Het plezier bij alle deelnemers spatte eraf! Leuk ook om door zoveel tegenliggers (onder wie ook andere duofietsers!) enthousiast begroet te worden. Ook met een gebruld ‘Eindhovûhhhhh!’ van een fan van zekere voetbalclub die die dag kampioen schijnt te zijn geworden... Na aankomst op ‘t Wasven voor een pauze met koffie, appeltaart en ijs brak zelfs de zon door en konden jassen en truien uit - wat wilde een mens nog meer?

Het is duidelijk dat Fietsmaatjes Nuenen inmiddels op de sympathie van velen kan rekenen. Op hun site tellen we wel 21 instellingen en bedrijven die als financiële sponsor de aanschaf van duo/rolstoelfietsen mogelijk hebben gemaakt. Maar de eer voor het mooie initiatief ging vandaag toch echt naar Gwen van der Weijden!

Krachtens de privacywet zijn gezichten van bewoners op de foto’s waar nodig ‘geblurd’. Zo ook die op de vele andere foto’s (zie daar) op onze Facebookpagina.

Afbeelding
Afbeelding